« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

O Φόρος Πολυτελείας, στο ..... taxis !!


Άνοιξε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων TAXIS η εφαρμογή εκτύπωσης των ειδοποιητηρίων πληρωμής για το φόρο πολυτελείας αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, αεροσκαφών, ανεμόπτερων κτλ.
O φόρος πολυτελείας αυτοκινήτων , όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, θα εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. 
Η πληρωμή για το φόρο πολυτελείας αυτοκινήτων θα είναι εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του. 
Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου πολυτελείας. 

Ο φόρος πολυτελείας επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί μετά τις μειώσεις και απαλλαγές που προβλέπονται από τον ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογουμένων. 
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή. 
Το εκκαθαριστικό αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr με δυνατότητα εκτύπωσης από τους υπόχρεους - φορολογούμενους. πατήστε εδώ για να εκτυπώσετε το φόρο πολυτελείας  https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per.jsp 
Φόρο Πολυτελείας στα ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. 
Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. 
Για τα ΙΧ επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. 
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που ταξινομήθηκαν έως και το τέλος του 2002, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. 
Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. 1929 κ.ε. 5ετίας θα πληρώσουν φέτος φόρο πολυτελείας 418,70 ευρώ, για ένα Ι.Χ. 2.000 κ.ε. ο φόρος ανέρχεται σε 440 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητο 3.000 κ.ε. πενταετίας ο φόρος ανέρχεται στα 1.780 ευρώ. 
Στις πισίνες -εξωτερικές και εσωτερικές- ο φόρος θα υπολογιστεί με ποσοστό 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Δηλαδή για μία εξωτερική πισίνα 30 τ.μ. ο φόρος θα ανέλθει στα 480 ευρώ. 
Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για αεροσκάφη και ελικόπτερα. 
Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελείας είχε επιβληθεί το 2011 σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη. Ο φόρος ίσχυσε μόνο για ένα έτος και επιβλήθηκε με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.