« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Σοκ από τα πρώτα εκκαθαριστικά της Εφορίας !!


Πάγωσαν οι φορολογούμενοι, που υπέβαλαν ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις !!


Σε σκοτσέζικο ντους αποδεικνύεται για τους Έλληνες φορολογουμένους η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος.

Το μειωμένο αφορολόγητο, τα κατά πολύ υψηλότερα τεκμήρια, η δυσανάλογα μικρότερη παρακράτηση φόρου μέσα στο 2011, οι αλλαγές στις αποδείξεις και οι μειώσεις στις φοροαπαλλαγές έκαναν τα πρώτα 40.000 εκκαθαριστικά, που ήδη εκδόθηκαν από το ΚΕΠΥΟ προς όσους τόλμησαν ήδη να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά, κάτι παραπάνω από τσουχτερά:

- Έξι στα δέκα είναι χρεωστικά, με μέσο φόρο κοντά στα 1.350 ευρώ, ενώ

- Μόλις ένα στα δέκα είναι πιστωτικό, με μέση επιστροφή φόρου περί τα 800 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λόγος του καταβλητέου φόρου προς τις επιστροφές είναι στο 9 προς 1 (32 εκατομμύρια ευρώ προς 3,5 εκατομμύρια).

Από τους λόγους, που αναφέραμε, σχετικά με την κατακόρυφη φορολογική επιβάρυνση, ο κυριότερος είναι τα τεκμήρια, τα οποία -σε συνδυασμό με τις δραματικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των απαιτούμενων αποδείξεων- στην ουσία καταργούν το αφορολόγητο ακόμα και των 5.000 ευρώ. Δηλαδή, πολλοί φορολογούμενοι φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους!

Επιπλέον, καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμο 10%, επειδή δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες για το τεκμαρτό εισόδημά τους αποδείξεις.

Επίσης, το φετινό Εκκαθαριστικό της Εφορίας θα περιλαμβάνει και την ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2011, η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 1- 4 % στο ετήσιο δηλωθέν καθαρό εισόδημα !!

Έτσι, οδηγούμαστε στο φετινό παράδοξο, ότι -παρά τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους- οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο και μάλιστα πολύ υψηλό, σε σχέση με πέρυσι !!