« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

3+1 ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣ ......... ΠΩΛΗΣΗ ??



Eπισπεύδει το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων τις διαδικασίες για τη σύσταση του Αττικού Λιμενικού Συστήματος μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Η δημιουργία του περιλαμβάνεται σε ένα ή δύο άρθρα τα οποία ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό που κατατέθηκε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, προκειμένου να προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση και να λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η σύσταση μίας νέας εταιρείας που θα φέρει την επωνυμία ΟΛΠ Α.Ε. και από την οποία θα απορροφηθούν τα τρία λιμάνια της Ελευσίνας, της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΠ Α.Ε. θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε λιμάνι, τα οποία θα διοικούνται από τριμελείς επιτροπές.

Στο κράτος
Το 95% αυτής της νέας εταιρείας θα ανήκει στο κράτος και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ποσοστό της θα διατεθεί στους επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Finance, αυτή τη στιγμή η αξία του 75% που διαθέτει το κράτος στον ΟΛΠ υπολογίζεται στα 281,2 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που η Cosco, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, όντως ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΛΠ, τότε θα εξαγοράσει παράλληλα και τη δική της παραχώρηση σε συμφέρουσα τιμή.
Υπολογίζεται ότι σε τρέχουσες τιμές το εγγυημένο τίμημα της παραχώρησης ανέρχεται στα 518 εκατ. ευρώ.