« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Το νησί του Πάσχα, «Παγώνει» τον χρόνο !!


Η Νήσος του Πάσχα έχει απασχολήσει επί μακρόν τους αρχαιολόγους λόγω των τεράστιων αγαλμάτων φτιαγμένων από ηφαιστειακά πετρώματα που «φιλοξενεί».
Τα τεράστια αυτά αγάλματα, τα Μοάι, που «κατοικούν» στη Νήσο του Πάσχα στον Ειρηνικό Ωκεανό, αποτελούν ένα από τα μυστήρια αυτού του εξωτικού μέρους το οποίο έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς στο έδαφός του ίσως κρύβεται το «μυστικό» της αιώνιας νεότητας !!
Τα Μοάι ζυγίζουν πολλούς τόνους το καθένα- το μεγαλύτερο εξ αυτών έχει ύψος πάνω από 20 μέτρα και βάρος 170 τόνους.
Εχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πάμπολλες θεωρίες σχετικά με την προέλευση των τεράστιων αγαλμάτων που στην πλειονότητά τους βρίσκονται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής του νησιού στραμμένα προς το εσωτερικό του και τα οποία για τους γηγενείς αντιπροσώπευαν πνεύματα των προγόνων τους και των αρχηγών τους.
Τη δεκαετία του 1960 είχε υποστηριχθεί ακόμη και ότι τα αγάλματα δημιουργήθηκαν από εξωγήινους οι οποίοι είχαν...χάσει τον δρόμο τους και προσπαθούσαν να εκπέμψουν SΟS ώστε να λάβουν βοήθεια!

Η ουσία ραπαμυκίνη, που από κάποιους χαρακτηρίστηκε «ελιξίριο της μακροζωίας», παράγεται από ένα μικρόβιο (Streptomyces hygroscopicus) που ζει στο έδαφος της Νήσου του Πάσχα, του εξωτικού αυτού μέρους του Νοτίου Ειρηνικού.

Ποιος είναι όμως ο τρόπος δράσης της ραπαμυκίνης που δείχνει να την αναδεικνύει σε «μαγικό φίλτρο» της νεότητας;
Η ουσία πιστεύεται ότι παρεμβαίνει στο ίδιο μονοπάτι με εκείνο το οποίο στοχεύει ο θερμιδικός περιορισμός, μια τακτική που έχει φανεί από πειράματα σε ζώα ότι προσφέρει μακροζωία.
Το επιτυγχάνει αυτό μέσω μιας κυτταρικής πρωτεΐνης που ονομάζεται mΤΟR (mammalian Τarget of Rapamycin) και η οποία έχει αποδειχθεί ότι παίζει μεγάλο ρόλο σε ό,τι αφορά τόσο την υγεία όσο και την ασθένεια των κυττάρων.
Η mΤΟR ευθύνεται για τη ρύθμιση σημαντικών αυξητικών παραγόντων και οδών σηματοδότησης που ελέγχουν βασικές κυτταρικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης του κυττάρου, του κυτταρικού μεταβολισμού και της δημιουργίας νέων αιμοφόρων αγγείων μέσω της αγγειογένεσης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr

Ο οδηγός τών .... ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ στο Δημόσιο