« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ Ε9



Υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος Δήλωση Ε9 είναι όσοι είχαν μεταβολή το 2010 στην ακίνητη περιου­σία ή την οικογενειακή τους κατάσταση.
Στην πε­ρίπτωση γάμου, υποβάλλεται Ε9 μόνον εφόσον η σύ­ζυγος έχει κάποιο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο.
Από την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου έως 22.12.2011, είναι διαθέσιμη τελικά η εφαρμογή για την ηλεκτρονι­κή υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 στο taxis net, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικο­νομικών.

Στον νέο σχεδιασμό, που προβλέπει τη διαμόρφωση της διαδικτυακής εφαρμογής,  θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να βλέπουν την ενημερωμένη περιουσιακή μερίδα τους με βάση τις δηλώσεις του 2009 και του 2010.
Επιπλέον, θα παρέχονται βοηθήματα χαρτών, ώστε να ενημερώνεται απευθείας η μερίδα τους για το 2011.
Με την ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Ε9, επιση­μαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΓΠΣ, διευκολύνεται η άμεση, εύχρηστη και γρήγορη ενημέρωση της περιουσιακής εικόνας τού κάθε φορολογούμενου, χωρίς το κόστος, τα λάθη και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η χειρόγραφη υποβολή των δη­λώσεων.


http://www.gsis.gr/

Ταμείο - γίγαντας, στις επικουρικές συντάξεις !!



Στο νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή, θα προβλέπεται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων (από το νέο έτος) μαζί με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Μεσοσταθµικά οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 15% στους νέους αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.


Στο σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις:

- Θα γίνει ενοποίηση σε ένα Ταµείο (το ενιαίο επικουρικό µισθωτών) των επικουρικών ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δηµοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τοµέα). Το νέο Ταµείο υπολογίζεται ότι θα ασφαλίζει 2,5 εκατομμύρια εργαζοµένους και θα καλύπτει ένα εκατοµµύριο συνταξιούχους. Θα συσταθεί ένας φορέας με ενιαία λογιστική, οικονομική και περιουσιακή κατάσταση. Οι ομοσπονδίες των ασφαλισμένων θα αποφασίζουν αν αποδέχονται την ένταξη στον ενιαίο φορέα. Εως τις 31.12.2012 οι φορείς που έχουν επιλέξει την αυτονομία τους μπορούν να επανεξετάσουν τη στάση τους.

- Στο νέο Ταμείο δεν εντάσσονται τα επικουρικά ιδιωτικού δικαίου (ΕΔΟΕΑΠ, Εθνικής, ΤΑΠΙΛΤΑΤ). Επίσης, δεν εντάσσεται λόγω ιδιαιτεροτήτων το ΤΕΑΠΑΣΑ (Σωμάτων Ασφαλείας).

- Οι µειώσεις σε κάθε Ταµείο θα εφαρµοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 εφάπαξ για όλους, δηλαδή χωρίς µεταβατικές διατάξεις. Ανάλογο με την οικονομική κατάσταση κάθε επικουρικού ταμείου θα είναι και το ύψος των περικοπών.

- Το µεγαλύτερο πρόβληµα αντιµετωπίζουν, σύµφωνα µε τις αναλογιστικές µελέτες, το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και τα Ταµεία των ΔΕΚΟ - τραπεζών.

- Τα αποθεµατικά των περισσότερων Ταµείων επαρκούν έως το 2015 και, εφόσον δεν ληφθούν άµεσα µέτρα, τα Ταµεία θα υποχρεωθούν από το 2015 και µετά να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις στο µισό.

- Το ποσοστό αναπλήρωσης σε διάφορα επικουρικά ταμεία φθάνει στο 70% του συντάξιμου μισθού, ενώ με τις επικείμενες ρυθμίσεις καμία επικουρική σύνταξη δεν θα πέσει κάτω από το 20%.

Τονίζεται ότι η ΟΤΟΕ αναμένεται να ζητήσει την εξαίρεση από την ενοποίηση των Ταμείων των τραπεζών, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να εκδηλώσουν και ομοσπονδίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΥΧΕΣ ... ΕΝ ΠΛΩ