« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Πωλητήριο σε δεκάδες ΔΕΚΟ !!


Σχέδιο έκτακτης ανάγκης μελετά η Κυβέρνηση, όπως κατάργηση δεκάδων φορέων και οργανισμών και μαζικές και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, με μείωση του ποσοστού του Δημοσίου ακόμα και σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο και οι οποίες μπορούν είτε να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο είτε να πωληθεί πακέτο μετοχών. Για το μάνατζμεντ υπάρχουν δύο κατά περίπτωση σενάρια: είτε να δοθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες ή να υπάρχει και συμμετοχή του Δημοσίου με συμφωνίες μετόχων, όπως έγινε με τον ΟΤΕ.
Ειδικότερα:
Για την ΔΕΗ υπάρχει η πρόταση το ποσοστό του Δημοσίου να μειωθεί από το 51% στο 33%, αλλά αντιμετωπίζεται προς το παρόν με επιφυλακτικότητα λόγω της κοινωνικής και πολιτικής βαρύτητας μιας τέτοιας απόφασης.

Για τον ΟΠΑΠ προτείνεται η συμμετοχή του Δημοσίου να πέσει έως το 20% από 34%, παραμένοντας όμως στην ουσία ο βασικός μέτοχος.

Για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπάρχει η σκέψη το ποσοστό του Δημοσίου να πέσει στο 51% από 61% και 75% που είναι σήμερα με είσοδο στρατηγικών επενδυτών.

Για το καζίνο της Πάρνηθας έχει αποφασισθεί η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου.

Για τα ΕΛΤΑ προκρίνεται η εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο και η ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής τους εταιρείας «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ».

Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», προωθείται η αποκρατικοποίησή του μέσω της εισαγωγής μετοχών στο Χρηματιστήριο. Για τα υπόλοιπα αεροδρόμια το σχέδιο προβλέπει συνεργασίες με ιδιώτες που θα αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό τους και θα έχουν την εκμετάλλευσή τους για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Για τα ΕΛΠΕ δρομολογείται η περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου που ανέρχεται στο 27% άμεσα και 8% έμμεσα μέσω της ΔΕΚΑ.

Για τα Λιμάνια εξετάζονται η παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά συμφέροντα και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω της εισαγωγής επιπλέον ποσοστού της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Για τη ΛΑΡΚΟ προωθείται πλήρης ιδιωτικοποίησή της.
Πηγή : http://www.ethnos.gr/