« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα ρύθμιση, για τα υπερχρεωμένα ...... νοικοκυριά !!


Βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με το σχετικό σχέδιο να εστιάζει στην ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και στη ρύθμιση των χρεών φυσικών πρόσωπων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία. 
Παράλληλα, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών εξετάζουν την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων και την αλλαγή του πλαισίου, ώστε η αναστολή να γίνεται ανά περίπτωση και με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδίων η αναστολή πλειστηριασμών θα εξακολουθήσει να ισχύει το 2013 για κοινωνικές ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικοι, αλλά και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
Σημειώνεται πως μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων έως 200.000 ευρώ, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού. 
Η αναστολή αφορά τόσο τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ, όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόμο (3869/2010) για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.