« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Νέο ΣΟΚ, για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ !!


Ανεξαντλητες είναι οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο.
Μειώσεις έως 40% στις απολαβές υφίστανται οι υπάλληλοι των εισηγμένων ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που υπάρχει κρατική συμμετοχή.



Με ρύθμιση που εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου μισθολογίου και οι 70.000 περίπου υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις έως και 40%, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τις αρχές του Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι "εφαρμόζεται ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλήν κόστους αμοιβής προσωπικού για τους οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα (Κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005) όπου το Δημόσιο διορίζει ως μετόχους την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στο Κεφάλαιο Β του νόμου 3429/2005 περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛΤΑ που μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου απασχολούν συνολικά 130.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Μπαίνει πλαφόν στο ύψος των αποδοχών

Σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου μισθολογίου και στα ΝΠΙΔ, στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις ΔΕΚΟ καθορίζεται για τους 130.000 εργαζόμενους αορίστου αλλά και ορισμένου χρόνου (συμβασιούχους) ανώτατο όριο αμοιβών για όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες όπως περιγράφεται στο μισθολόγιο, δηλαδή βασικός μισθός 1.134 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, 1.497 ευρώ για τους ΔΕ, 1.992 ευρώ για τους ΤΕ και 2.096 ευρώ για τους ΠΕ.
Εξαιρούνται μόνο οι διευθυντές και το τεχνικό προσωπικό των ΔΕΚΟ όπου μπορούν να λάβουν ανώτατες αποδοχές μέχρι και την αμοιβή που προβλέπεται για γενικό γραμματέα υπουργείου και αντιστοιχεί σε 3.500 ευρώ καθαρά.

Επίσης προβλέπεται ότι με την ψήφιση του νόμου καταργείται κάθε όρος ή διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας που καθορίζει αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές που ξεπερνούν τα ανώτατα όρια που θέτει ο νόμος.


Το τελικό ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ εδώ