« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Αττικό Λιμενικό Σύστημα .........



















Την ενοποίηση των λιμένων του Πειραιά, του Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας, της Ραφήνας και του Λαυρίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει το Αττικό Λιμενικό Σύστημα, ώστε να βελτιώσει κυρίως τις υπηρεσίες σε επιβάτες ακτοπλοϊκών πλοίων και επιβατών κρουαζιεροπλοίων.
Το σύστημα αυτό, κάτω από την ομπρέλα του ΟΛΠ, θα προσφέρει τη δυνατότητα σωστότερης και εξορθολογισμένης κατανομής των δραστηριοτήτων τόσο των επιβατών όσο και των εμπορικών φορτίων του λιμανιού του Πειραιά.
Ως βασική προϋπόθεση για την δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος είναι η σύνδεση του Λαυρίου με τον Προαστιακό -κάτι που είναι προγραμματισμένο για το 2012-2013- και η επέκταση της Αττικής Οδού, που είναι στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Παράλληλα, υπάρχει και το λιμάνι της Ελευσίνας.
Στον σχεδιασμό επισημαίνεται ότι η εκτροπή του συμβατικού φορτίου και η τροφοδοσία των νησιών από το λιμάνι του Πειραιά προς την περιοχή της Ελευσίνας θα εξασφαλίσει καλύτερη λειτουργία του λιμανιού, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των χώρων του ανακουφίζοντας όλη την αστική περιοχή από χιλιάδες φορτηγά ετησίως.
Επίσης, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η μετατροπή Λιμενικών Ταμείων σε Οργανισμούς Λιμένων με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας με τη σκέψη ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ιδιωτικοποίηση ζωτικών χώρων των λιμένων αυτών σε ιδιώτες, μπορεί να της αποδώσουν σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.