« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Καλό Χειμώνα .....


Θα ..... Τολμήσουν ??



Κατάργηση Σ.Σ.Ε - Επέκταση Ενιαίου μισθολογίου και Εργασιακής εφεδρείας στις ΔΕΚΟ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής προχτές, δήλωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει το μισθολογικό καθεστώς όχι μόνο στον «στενό» αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με στόχο να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου. 

Σε σημαντικό εμπόδιο για την κυβέρνηση αναδεικνύεται το θέμα των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων σε ορισμένες ΔΕΚΟ, προκειμένου να εφαρμόσει τη σταδιακή εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του Δημοσίου.
Το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ), συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών επιχειρήσεων και των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχει το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) ξεπερνά τους 160.000 εργαζόμενους, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα στοιχεία αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού.


Τρία είναι τα σενάρια – σύμφωνα με πληροφορίες – που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ:

- Στα πρότυπα του Ενιαίου Μισθολογίου για το Δημόσιο θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα τα οποία θα μετονομαστούν σε προσωπική διαφορά που θα προβλεφθεί ανώτατο ποσό. Εάν το πλαφόν οριστεί στα 1.000 ευρώ, όπως συζητείται και για τον στενό δημόσιο τομέα, αναμένεται να μην εξοικονομηθούν τα αναμενόμενα ποσά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλές αποδοχές των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν αφορούν τα επιδόματα, αλλά τους βασικούς μισθούς.
- Οριζόντιες περικοπές με ορισμό ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των υπαλλήλων ανά εκπαιδευτική κατηγορία. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μετά την ψήφιση του μισθολογίου όπου θα παρουσιάζει την αντιστοίχιση των αποδοχών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Κατόπιν με αποφάσεις των ΔΣ των οργανισμών θα επιβληθούν περικοπές σύμφωνα με τα όρια αμοιβών που θα προσδιοριστούν ανά εκπαιδευτική κατηγορία και την εξέλιξή τους σε βάθος 5ετίας.
- Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει συνδυασμό των δύο παραπάνω εκδοχών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η προσαρμογή των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ξεκινήσει το 2012.


Την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και στον «στενό δημόσιο» τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τη μορφή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για όσους υπαλλήλους αορίστου χρόνου βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε σε ομιλία του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, «η εργασιακή εφεδρεία αφορά το σύνολο του στενού – πλην των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων – δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα γιατί εκεί υπάρχουν περιπτώσεις πλεονάζοντος προσωπικού που δεν έχει τα προσόντα, που δεν έχει δυνατότητα προσαρμογής και που είναι σε μια ηλικία κοντά στη συνταξιοδότηση, όπου μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καθεστώς φιλικό, αλλά και δημοσιονομικά πάρα πολύ χρήσιμο με άμεσα αποτελέσματα».
Στην περίπτωση δε που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, η εφεδρεία θα λειτουργήσει ως πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπου οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μέχρι να συνταξιοδοτηθούν θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναλογία της σύνταξης που θα λάβουν ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί του βασικού μισθού περίπου. Προβληματισμός υπάρχει για τον χρόνο που μπορεί να διαρκέσει το πρόγραμμα, αφού συζητείται ιδίως για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις να ξεπεράσει το ένα έτος και να φτάσει ακόμα και τα τρία χρόνια.

Οι καλύτερες παραλίες 2011