« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τα εργασιακά στα .... ΛΙΜΑΝΙΑ !!


Την κύρωση δύο Διεθνών Συμβάσεων με άμεσο αντίκτυπο στα εργασιακά θέματα των λιμανιών ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Θάνου Πάλλη και του εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (International Labour Organisation-ILO), Μάριου Μελετίου.


Οι δύο Συμβάσεις, που απασχόλησαν ιδιαίτερα στη συνάντηση, η οποία έγινε, στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι:

1. Η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας (ΔΣΕ) 137 “Για τις κοινωνικές επιπτώσεις από τις νέες μεθόδους χειρισμού στα λιμάνια”. Και


2. Η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας (ΔΣΕ) 152 “Για την ασφάλεια και υγιεινή στις λιμενικές φορτοεκφορτωτικές εργασίες”.

Ο κ. Μελετίου εκπροσωπώντας τον ILO τόνισε τη σημασία της επικύρωσης των δύο συμβάσεων από την Ελλάδα ως συμβάσεις που ορίζουν τα ελάχιστα πρότυπα που πρέπει να τηρούνται κατά την εκτέλεση των λιμενικών εργασιών και αποτελούν τη βάση αναφοράς για οποιοδήποτε επικαιροποιημένο έγγραφο συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι και εκδίδει ο ILO.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ILO oι εν λόγω συμβάσεις αποτελούν συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων στους λιμένες και έχουν ήδη επικυρωθεί από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χώρες που με ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα λιμένες, όπως η Τουρκία, με στόχο την διαμόρφωση ελάχιστων συνθηκών εργασίας.

Ο ILO, μέσω του κ. Μελετίου, βεβαίωσε την ικανοποίησή του για την διάθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να εξετάσει το θέμα και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες των εμπλεκόμενων τμημάτων του ΙLO με στόχο την συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, για την διερεύνηση δυνατότητας κύρωσης των δύο Διεθνών Συμβάσεων του ΙLO.


Στην συνάντηση έχουν καλεστεί να συμμετάσχουν εργοδότες, εργαζόμενοι, αλλά και χρήστες των ελληνικών λιμένων.

Συγκεκριμένα, έχουν προσκληθεί :
Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, η ΣΕΠ Α.Ε., η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, η Διεθνής Ναυτική Ένωση και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος (Ένωση) Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένων.