« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Το Λατομείο της Τούρλας και ο .... ΟΛΠ !!


Η Δημοτική Αρχή Σαλαμίνας, «στριμώχνει» τον ΟΛΠ εκδίδοντας βεβαιωτικούς καταλόγους οφειλών επιβολής λατομικού τέλους 5% από τον Ιούλιο του 1986 !!
Σε μία δεκαετία ο ΟΛΠ εξόρυξε περισσότερα από 20 εκατ. κυβικά πέτρας αξίας 16 δισ. δρχ. και πλήρωσε μόλις 1 εκατ. δρχ.!!!


«Στο λατομείο της Τούρλας δεν διαπράχθηκε μόνο το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλά και το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής την πρότασή του για την επιβολή λατομικού τέλους 5% και διεκδίκηση από τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρήσεις, από την έναρξη των εργασιών, των οιονδήποτε τελών και μισθωμάτων που αναλογούν για το λατομείο των αδρανών υλικών.
Στο «κάδρο» των υπευθύνων ο δήμαρχος τοποθέτησε τον ΟΛΠ ως πρωτεργάτη χωρίς ωστόσο να εξαιρέσει τους πρώην κοινοτάρχες Σεληνίων και πρώην δημάρχους των Αμπελακίων για σημαντικές παραλείψεις και τεράστιες ευθύνες στην τέλεση αυτού του εγκλήματος, σε βάρος του νησιού, που του στέρησαν έσοδα ύψους 16 δισ. δρχ., όπως είπε, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κου Τσαβαρή εξορύχθηκαν περισσότερα από 20 εκατ. κυβικά πέτρας από το 1986 και για μία ολόκληρη δεκαετία και παρόλο που η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών ήταν μόνο για πέντε χρόνια. 
Ωστόσο, ο ΟΛΠ συνέχισε να κατακρεουργεί τον ορεινό όγκο και πέραν της πενταετίας, και χωρίς να προχωρήσει ποτέ στην περιβαλλοντική αποκατάσταση ως όφειλε.
Βάσει των όσων ισχυρίστηκε ο δήμαρχος, ο ΟΛΠ κατέβαλε μόλις το ποσό του 1 εκατ. δρχ.(!) και ενώ το έργο είχε ενταχθεί και σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα! «Γιατί δεν προσέφυγε η Κοινότητα Σεληνίων στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα δισεκατομμύρια που έπρεπε να είχε εισπράξει από τον ΟΛΠ; Παράλειψη ή παράβαση καθήκοντος;» διερωτήθηκε χαρακτηρίζοντας επίσης, έγκλημα τη μη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την Κοινότητα Σεληνίων και τον μετέπειτα Δήμο Αμπελακίων.