« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Έρχονται τα πρόστιμα, στα ανασφάλιστα !!


Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Από τις 14 Απριλίου, βάσει του νέου νόμου, θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα των 500 ευρώ σε όσους εντοπίζονται να οδηγούν ανασφάλιστο αυτοκίνητο ενώ οι οδηγοί απειλούνται και με αφαίρεση διπλώματος. Αν δεν έχετε αποφασίσει να καταθέσετε τις πινακίδες, θα πρέπει να ασφαλίσετε άμεσα το ΙΧ σας.
Αντιμέτωποι με το δίλημμα «ή πληρώνεις παράβολο 250 ευρώ και ασφαλίζεις το όχημά σου μέσα σε οκτώ ημέρες ή φορτώνεσαι επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και σου αφαιρούμε την άδεια κυκλοφορίας» θα βρεθούν όσοι οδηγοί συλληφθούν να κυκλοφορούν να ανασφάλιστο αυτοκίνητο μετά τις 14 Απριλίου, ημερομηνία ενεργοποίηση του νέου νόμου.
Το υπουργείο Οικονομικών ενσωμάτωσε στη νομοθετική διάταξη τα ακόλουθα:
1. Εξουσιοδοτείται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να διενεργεί ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Για το λόγο αυτό, η ΓΓΠΣ μπορεί να κάνει ζεύξη με κάθε ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία οδηγών και αυτοκινήτων.
2. Δυνατότητα ελέγχου για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων θα εξακολουθήσει να έχει και η αστυνομία
3. Αν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εντοπιστούν ανασφάλιστα αυτοκίνητα, η ΓΓΠΣ, αποστέλλει ειδοποιητήριο στον κάτοχο του αυτοκινήτου με το οποίο τον καλεί εντός οκτώ ημερών να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.
4. Μετά την παραλαβή της επιστολής, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, θα πρέπει να επιδείξει στην ασφαλιστική εταιρεία το ειδοποιητήριο που αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί ανασφάλιστος και να προσκομίσει και ένα παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 250 ευρώ.
5. Αν ο ιδιοκτήτης του ΙΧ δεν ανταποκριθεί εντός οκτώ ημερών, τότε η ΓΓΠΣ οφείλει να στέλνει στοιχεία και ονοματεπώνυμα στην αστυνομία. Η χρήση ανασφάλιστου αυτοκινήτου (είτε από τον οδηγό, είτε από τον ιδιοκτήτη) συνεπάγεται και ποινές φυλάκισης οι οποίες φτάνουν στους 12 μήνες.
6. Αν οδηγός εντοπιστεί να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα, τότε επιβάλλονται και πρόσθετες ποινές οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής: Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για10 ημέρες. Αν το ανασφάλιστο όχημα εντοπιστεί ύστερα από ατύχημα, η άδεια κυκλοφορίας αφαιρείται για δύο χρόνια ενώ σε περίπτωση υποτροπής, για τρία χρόνια