Πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλλιθέας κρίνει παράνομες διατάξεις των νόμων που επέβαλαν περικοπές μισθών σε εργαζόμενους δημόσιους υπαλλήλους των αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών (ΣΕΓΑΣ κ.ά.) κατ' εφαρμογήν του πρώτου Μνημονίου.
Η δικαστική απόφαση, που υπόκειται σε έφεση, δέχεται ότι όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία δεν επιχορηγούνται τακτικά, κατά ποσοστό 50%, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν μπορούν να υπαχθούν στην ίδια κατηγορία με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους και επομένως πρέπει να εξαιρεθούν από τις περικοπές των αποδοχών που επέβαλε ο ν. 3833/2010.
Το ειρηνοδικείο έκρινε έτσι ότι οι επιχορηγήσεις του ΣΕΓΑΣ δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το μέρισμα που δικαιούται το ελληνικό Δημόσιο από τη συμμετοχή του στο κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Αναδρομικά
Η εξαίρεση από την εφαρμογή του νόμου του πρώτου Μνημονίου σημαίνει ότι οι υπάλληλοι που δικαιώθηκαν θα ζητήσουν τώρα από το Δημόσιο την επιστροφή των περικοπών που υπέστησαν το 2010, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και για τις περικοπές των επόμενων Μνημονίων. Οπως προκύπτει, η συγκεκριμένη απόφαση αφορά 30 εργαζομένους στους οποίους το δικαστήριο διατάσσει το Δημόσιο να επιστρέψει περίπου 2.500-3.000 ευρώ ανά άτομο.
Η απόφαση αυτή αφορά επίσης -με μια διασταλτική ερμηνεία- και τους υπαλλήλους όλων εκείνων των ΝΠΙΔ της χώρας, τα οποία δεν λαμβάνουν χρήματα απευθείας από τον κρατικό προυπολογισμό αλλά επιχορηγούνται είτε με κοινοτικά χρήματα, μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω άλλων ειδικών λογαριασμών ενίσχυσης, π.χ. ΟΠΑΠ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, το Κτηματολόγιο Α.Ε., το Μέγαρο Μουσικής, η ΔΕΣΦΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και πολλές ακόμη επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής έχει έκδοθεί άλλη μία σχετική απόφαση ειρηνοδικείου, που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών στους υπαλλήλους του Μετρό. Επίσης έχουν εκδοθεί αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματική την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία καταργήθηκε η μετενέργεια στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική).
Σταθμός
Οπως παρατηρεί ο δικηγόρος Δημ. Βερβεσσός, «υπάρχουν ακόμη δικαστές στο βασίλειο της Δανιμαρκίας: το Ειρηνοδικείο Καλλιθέας εξέδωσε νέα απόφαση-σταθμό, με την οποία καταρρίπτονται μνημονιακές ρυθμίσεις. Την αγωγή είχαν ασκήσει εργαζόμενοι μεγάλης αθλητικής ομοσπονδίας, στους οποίους με βάση τους μνημονιακούς νόμους έγιναν περικοπές αποδοχών, ήδη από το πρώτο Μνημόνιο. Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν περικοπές αποδοχών σε όλους τους οργανισμούς που λαμβάνουν επιχορήγηση από το Δημόσιο κατά ποσοστό πάνω από 50% του ετήσιου προϋπολογισμού τους.
»Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχορήγηση αυτή να προέρχεται "από" τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως πόροι οι οποίοι είναι αφιερωμένοι σε συγκεκριμένο σκοπό δεν προέρχονται "από" τον κρατικό προϋπολογισμό, ακόμη και όταν εμφανίζονται σε αυτόν, όπως συμβαίνει με τα κέρδη του Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ, τα οποία από το Σύνταγμα και το νόμο είναι αφιερωμένα στον αθλητισμό.
»Επίσης, το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έμμεση "κρατικοποίηση" φορέων που αναμφισβήτητα ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι οι αθλητικές ομοσπονδίες. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα έχει ευρύτερες συνέπειες, αφού όσα έγιναν δεκτά σ' αυτήν εφαρμόζονται σε όσους οργανισμούς έχουν δικούς τους πόρους (είναι, δηλαδή, αυτοχρηματοδοτούμενοι) ή χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και δεν επιχορηγούνται "από" τον κρατικό προϋπολογισμό (όπως ο ΟΒΙ, η ΔΕΣΦΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης κ.λπ.) αλλά και σε οργανισμούς που αναμφισβήτητα δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα (όπως λ.χ. το Μέγαρο Μουσικής)».
<< ΕΜΕΙΣ >> ΤΙ .... ΚΑΝΟΥΜΕ ???