Μόλις λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την ώρα που ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα κλείσουν τα φώτα τους για μία ώρα και θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου για την ανάγκη άμεσης δράσης ενάντια στην αλλαγή του κλίματος.
Πρόκειται για το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 20.30, που είναι η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.
Όπως ανακοινώθηκε από τη WWF Ελλάς, η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας σε αυτό το κάλεσμα είναι ήδη εντυπωσιακή.
H Ελλάδα δηλώνει δυναμικό παρών στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε ποτέ στον πλανήτη. Περισσότεροι από 160 δήμοι και κοινότητες της χώρας έχουν ήδη δηλώσει επίσημα τη συμμετοχή τους, φέρνοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, ελάχιστα πίσω από τον Καναδά, ανάμεσα στις χώρες με την εντονότερη συμμετοχή στην Ώρα της Γης. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η γενέτειρα της πρωτοβουλίας, Αυστραλία ενώ την ακολουθούν η Γαλλία και το Βέλγιο. Η άμεση ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει την Ελλάδα πολύ κοντά στην κάλυψη του 10% του παγκόσμιου στόχου της Ώρας της Γης, που είναι η συμμετοχή 1.000 πόλεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με κυρίως κατάστρωμα 3 χλμ., θα «κλείσει το διακόπτη», σβήνοντας το χαρακτηριστικό μπλε και κίτρινο διακοσμητικό φωτισμό του που αποτελείται από 792 φωτιστικά σώματα. Μνημεία που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα όπως ο Παρθενώνας και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, αλλά και εθνικά τοπόσημα, όπως το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο λόφος του Λυκαβηττού στην Αθήνα, ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλα ιστορικά κτίρια και τοποθεσίες θα σκοτεινιάσουν, και θα στείλουν ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου 80 επιχειρήσεις και δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν μέχρι τώρα ενώσει τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, κλιμακώνοντας τις δραστηριότητές τους με στόχο την 28η Μαρτίου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 78 χώρες και περίπου 700 πόλεις ζούνε στον παλμό της Ώρας της Γης. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι κάθε 7 δευτερόλεπτα γινόταν αναφορά της φράσης «Earth Hour» στο Διαδίκτυο.
Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος αλλά να σβήσουμε μόνο τα φώτα και όλες τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε και παραμένουν σε κατάσταση αναμονής, ώστε να κάνουμε μια δήλωση και κυρίως μια αρχή για αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών μακροπρόθεσμα.
Έχει υπολογιστεί πως αν για έναν χρόνο κάθε ελληνικό νοικοκυριό έσβηνε τις συσκευές που διατηρεί σε κατάσταση αναμονής, θα μπορούσε να ηλεκτροδοτηθεί ένα ολόκληρο νησί σαν την Λέσβο για έναν ολόκληρο χρόνο !!
WWF : http://www.wwf.gr/