« Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! »

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ταμείο - γίγαντας, στις επικουρικές συντάξεις !!Στο νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή, θα προβλέπεται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων (από το νέο έτος) μαζί με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Μεσοσταθµικά οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 15% στους νέους αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.


Στο σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις:

- Θα γίνει ενοποίηση σε ένα Ταµείο (το ενιαίο επικουρικό µισθωτών) των επικουρικών ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δηµοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τοµέα). Το νέο Ταµείο υπολογίζεται ότι θα ασφαλίζει 2,5 εκατομμύρια εργαζοµένους και θα καλύπτει ένα εκατοµµύριο συνταξιούχους. Θα συσταθεί ένας φορέας με ενιαία λογιστική, οικονομική και περιουσιακή κατάσταση. Οι ομοσπονδίες των ασφαλισμένων θα αποφασίζουν αν αποδέχονται την ένταξη στον ενιαίο φορέα. Εως τις 31.12.2012 οι φορείς που έχουν επιλέξει την αυτονομία τους μπορούν να επανεξετάσουν τη στάση τους.

- Στο νέο Ταμείο δεν εντάσσονται τα επικουρικά ιδιωτικού δικαίου (ΕΔΟΕΑΠ, Εθνικής, ΤΑΠΙΛΤΑΤ). Επίσης, δεν εντάσσεται λόγω ιδιαιτεροτήτων το ΤΕΑΠΑΣΑ (Σωμάτων Ασφαλείας).

- Οι µειώσεις σε κάθε Ταµείο θα εφαρµοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 εφάπαξ για όλους, δηλαδή χωρίς µεταβατικές διατάξεις. Ανάλογο με την οικονομική κατάσταση κάθε επικουρικού ταμείου θα είναι και το ύψος των περικοπών.

- Το µεγαλύτερο πρόβληµα αντιµετωπίζουν, σύµφωνα µε τις αναλογιστικές µελέτες, το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και τα Ταµεία των ΔΕΚΟ - τραπεζών.

- Τα αποθεµατικά των περισσότερων Ταµείων επαρκούν έως το 2015 και, εφόσον δεν ληφθούν άµεσα µέτρα, τα Ταµεία θα υποχρεωθούν από το 2015 και µετά να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις στο µισό.

- Το ποσοστό αναπλήρωσης σε διάφορα επικουρικά ταμεία φθάνει στο 70% του συντάξιμου μισθού, ενώ με τις επικείμενες ρυθμίσεις καμία επικουρική σύνταξη δεν θα πέσει κάτω από το 20%.

Τονίζεται ότι η ΟΤΟΕ αναμένεται να ζητήσει την εξαίρεση από την ενοποίηση των Ταμείων των τραπεζών, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να εκδηλώσουν και ομοσπονδίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.