« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Freedom of the Blogs !!


Η ελευθερία του λόγου είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπινου είδους που κατακτήθηκε, τουλάχιστον στις δυτικότερες από τις ανατολικότερες κοινωνίες, έπειτα από αιματηρούς αγώνες και θυσίες εκατομμυρίων.
Η Ελευθερία του Λόγου χωρίς λογοκρισία και όρια αναγνωρίζεται στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα blogs, από την φύση τους, είναι ένα μέσω ελεύθερης έκφρασης.
Φυσικά μιλάμε για τα blogs φτιαγμένα από ελεύθερους ανθρώπους για ελεύθερους ανθρώπους.
Σε κοινωνίες, όμως, με πιο περιοριστικούς κανόνες στην ελευθερία της έκφρασης (βλ. προς Ασία μεριά), τα blogs δεν λειτουργούν ελεύθερα.
Αυτά όμως βρίσκονται πολύ μακριά από την Ελλάδα.
Είναι όντως πολύ μακριά;
Οχι, βέβαια !!
Ζώντας σε μία κοινωνία του Δυτικού Κόσμου-θεσμικά και νομικά- τον 21ο αιώνα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι είναι ελεύθερος.
Πολλοί θεωρούν ότι η ελευθερία είναι ατομική υπόθεση και πηγάζει από την προσωπική επιλογή για το τρόπο δράσης στο δημόσιο και τον ιδωτικό τομέα της ζωής.
Ο Αριστοτέλης, όπως και άλλοι μεγάλοι διανοητές και μελετητές της κοινωνικής πραγματικότητας, υποστήριζε ότι η ελευθερία είναι μία υπόθεση καθαρά κοινωνική, η οποία αποτελεί προϋπόθεση και απόρροια της εκάστοτε πολιτικής της πόλης-κράτους.

Μία κοινωνία είναι εκείνη, η οποία θέτει τα όρια της ελευθερίας στους πολίτες της, είναι αυτή που την ενισχύει και αντίστοιχα την καταργεί σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κοινωνία όμως δεν είναι κατ'ουσίαν ο πολίτης?
Άρα δεν είναι η ελευθερία μια επιλογή, η οποία εξαρτάται κατ' αποκλειστικότητα από εκείνον και τις προσωπικές του επιλογές?
Η ελευθερία ομως τελικά περιορίζεται ακόμα περισσότερο, ενώ το σύστημα θα γίνεται ακομα ισχυρότερο μέσω των μηχανισμών ισορροπίας του.
Και κάποιος θα ρωτήσει δικαιολογημένα στο τέλος ... πώς μπορώ να γίνω ελεύθερος και να πολεμήσω το σύστημα?
Το σύστημα δεν καταπολεμείται άμεσα και γρήγορα, ούτε βίαια και με αγώνα όταν αυτό έχει παγιωθεί επί σειρά ετών και θεσμικά και συνειδησιακά...
Καταπολεμείται μόνο νοερά, με την σκέψη και με προσπάθεια για πνευματική μεταρσίωση...
Ό,τι και αν σου πάρει το σύστημα, το νου σου δεν τον υφαρπάζει...
Θα σε φιμώσει, θα σε διαλύσει, θα σε κάνει δούλο, αλλά το μυαλό σου θα είναι το ίδιο ελεύθερο!
Θέση στο σύστημα δεν έχουν ρομαντικοί και ονειροπόλοι, δεν έχουν κοινωνιστές ή ανιδιοτελείς, είτε διότι οι ίδιοι δεν επιθυμούν ή δεν αντέχουν να εναρμονιστούν με αυτό είτε πολύ απλά γιατί το ίδιο πείθει με τα όργανά του την κοινή γνώμη-η οποία κατά τα άλλα είναι ελεύθερη-να τους διαπομπεύσει φέροντας η ίδια το βάρος.
Μάθε μόνος σου, ενημερώσου μόνος σου, διεύρυνε μόνος σου τους ορίζοντές σου χωρίς να έχεις ανάγκη το σύστημα για να κάνεις όλα αυτά.
Όταν μαθαίνεις να διασταυρώνεις τις πηγές σου, όταν διαβάζεις να προσπαθείς να κατανοήσεις την σκέψη, όταν γράφεις να μην γράφεις στο χαρτί ό,τι θέλουν οι άλλοι, αλλά ό,τι θες εσύ ή ακομά και αν γράφεις ό,τι εκείνοι επιθυμούν να γνωρίζεις πραγματικά ότι δεν καταγράφεις τις δικές σου ιδέες.......
Βασίλη, είμαστε δίπλα σου !!