« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Συλλογικές προσφυγές, κατά των περικοπών στο Δημόσιο ....


Εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγή για τις περικοπές του Μνημονίου.

Την αγωγή, που είναι η πρώτη συλλογική προσφυγή στη Δικαιοσύνη εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας 45 εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Διεκδικούν, όπως αναφέρεται στην 100σέλιδη αγωγή, τις αποδοχές που απώλεσαν «λόγω των περικοπών από τους μνημονιακούς νόμους 3833 και 3845 του 2010».
Οι εργαζόμενοι επικαλούνται την «αντισυνταγματικότητα των ως άνω νόμων, την αντίθεσή τους σε κοινοτικές οδηγίες και διατάξεις» και διεκδικούν να τους επιδικαστούν οι αποδοχές που περικόπηκαν από τους μηνιαίους μισθούς τους, τα επιδόματα εορτών και αδείας.
Στην ανάπτυξη του επιχειρήματος της αντισυνταγματικότητας γίνεται λόγος -σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο που χειρίζεται την υπόθεση- και για «το άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο δεν επιτρέπει τη μείωση μισθών».
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο Καρούζου, «το ζήτημα παρουσιάζει μεγάλο νομικό ενδιαφέρον, αφού η ευόδωση της αγωγής ως δεδικασμένο θα αφορά χιλιάδες εργαζομένους του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ΔΕΚΟ κ.λπ.».