« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Αυστηρά μέτρα εν όψει ....


Μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από την τρόικα, που θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξειδικεύσει και τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να υποχωρήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας.
Μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνουν περαιτέρω περικοπές και μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα έως και 25% μέσα στην τριετία, επιπλέον μειώσεις επιδομάτων 5% έως 10%, απολύσεις 350 χιλιάδων συμβασιούχων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όταν μπαίνει λουκέτο σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
Κάνουν όμως και προτάσεις-φωτιά στο φορολογικό και τη δημοσιονομική διαχείριση, με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, κατάργηση απαλλαγών από ΦΠΑ, αυστηρές ποινές σε φοροφυγάδες και λουκέτο σε όσους επιχειρηματίες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.
Στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπαίνει όμως και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, μετά την υπαγωγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης. Προτείνει είτε την ολική περικοπή του, είτε να κοπεί κατά 30% το δώρο των Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας.
Η κυβέρνηση διαφωνεί υποστηρίζοντας πως αν μπει μαχαίρι στον 14ο μισθό θα χαθούν δύο δισεκατομμύρια ευρώ από εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, αναγνωρίζει η κυβέρνηση πως είναι αδύναμη η διαπραγματευτική της θέση.
Πιο σύντομα έρχεται και η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Η παρακράτηση θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όχι από το Νοέμβριο και θα είναι αυξημένη, καθώς θα φθάσει το 9% και όχι το 5%, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.