« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Και τώρα ...... Απολύσεις ??


Απολύσεις αφού γίνουν αξιολογήσεις πρότεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς απέτυχε το μέτρο της εφεδρείας στο Δημόσιο.
Ο κ. Ρέππας ανέφερε στο Υπουργικό ότι για την εργασιακή εφεδρεία επιλέχθηκε ένα αντικειμενικό κριτήριο, προκειμένου να μην υπάρξει καν υποψία για μεροληψία, αλλά αυτό οδηγεί σε ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων με οριζόντιες διαδικασίες και λόγω συνταγματικής επιταγής, αλλά και για να μην οδηγηθεί το κράτος σε κατάρρευση και επανέλαβε ότι το «πολιτικό μήνυμα» της εργασιακής εφεδρείας που συνίσταται στο ότι «δεν είναι ταμπού η απομάκρυνση ή η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, έχει εκπεμφθεί».
Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί επικαλούμενοι προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους με την απομάκρυνση χρήσιμων υπαλλήλων, ανέφεραν ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε.
Ο κ. Ρέππας εμμένοντας στο ότι η μόνη ορθή πολιτική είναι εκείνη της αξιολόγησης, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν τις προτάσεις κάθε υπουργείου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για την αναδιοργάνωση των δομών, καθώς και την αξιοποίηση των υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, παρότι δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν ζητήθηκαν επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις.
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση λέει «όχι» σε απευθείας απολύσεις και «ναι» μόνο σε απολύσεις «με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση», που θα βοηθούν στη μεταρρύθμιση του κράτους και υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί μελέτη για το προσωπικό και τις ειδικότητες, κάτι για το οποίο -όπως παραδέχτηκε- χρειάζεται χρόνος.
Ο κ. Ρέππας, αναλύοντας περαιτέρω τα της προοπτικής απολύσεων, ανέφερε ότι, από τους 700.000 περίπου υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο, οι μισοί σχεδόν είναι είτε στρατιωτικοί είτε εκπαιδευτικοί.
Και οι δύο κατηγορίες αυτές είναι ανελαστικές, όσον αφορά στη μείωση των θέσεων. Κατά συνέπεια, ανέφερε, η μείωση κατά 150.000 αφορά τους υπόλοιπους 350.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, πράγμα που καθιστά το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο.