« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ψαλίδι στο εφάπαξ, των ...... Δηµοσίων Υπαλλήλων


Koύρεµα και στο εφάπαξ των δηµοσίων υπαλλήλων, που εκτιµάται ότι θα ανέρχεται έως και το 30%, αναµένεται να επιφέρουν τα µέτρα που θα ληφθούν για τη µείωση των ελλειµµάτων του Ταµείου Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπως επιτάσσουν οι δεσµεύσεις του Μνηµονίου.

Η διοίκηση του ΤΠΔΥ, υπό το βάρος των ελλειµµάτων αυτών και των καθυστερήσεων στην έκδοση του εφάπαξ που φθάνουν τα πεντέµισι χρόνια, προχωρεί σε αναλογιστική µελέτη για τη βιωσιµότητα του Ταµείου την ώρα που και οι εκτιµήσεις στελεχών του θεωρούν αναπόφευκτη τη µείωση της εφάπαξ αποζηµίωσης.
Η οικονοµική κατάσταση στο ΤΠΔΥ είναι εκρηκτική.
Eνδεικτικό της κατάστασης είναι ότι µε απόφαση του Δ.Σ. του Ταµείου κόπηκαν και οι κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις σε δικαιούχους µε σοβαρά προβλήµατα υγείας.
Σήµερα εκκρεµεί η πληρωµή 37.000 αιτήσεων για εφάπαξ (χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ) και αυτή την περίοδο καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2009 και είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
Εκτός από την αδυναµία καταβολής του εφάπαξ, το ΤΠΔΥ έχει να αντιµετωπίσει και το µεγάλο κύµα φυγής στη σύνταξη των δηµοσίων υπαλλήλων λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2011 υποβλήθηκαν 1.847 αιτήσεις έναντι 1.032 στο αντίστοιχο διάστηµα το 2010,ενώ κατά το διάστηµα 1-22 Φεβρουάριου 2011 έχουν υποβληθεί 1.424 αιτήσεις έναντι 897 αιτήσεων ολόκληρο τον Φεβρουάριο του 2010.
Ηδη θέµα καταβολής αποζηµιώσεων σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δηµοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» για να λάβουν το εφάπαξ τους (από το προβληµατικό Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων), θέτει στο πόρισµά του ο Συνήγορος του Πολίτη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του.
Διαπιστώνει πως η καθυστέρηση γεννά δικαιώµατα αποζηµιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούµενων.