« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Νέα κόντρα .... ΟΛΠ - ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ !!


ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ο.Λ.Π. για το έργο «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», το οποίο ο Ο.Λ.Π. σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού αναπτύσσει στην Ηετιώνια Ακτή του Κεντρικού Λιμανιού.

«Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε. για την Ανάπτυξη και Λειτουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά αποτελεί τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία έχει γίνει πρόσφατα στη χώρα μας από Επιχείρηση», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Γιώργος Ανωμερίτης.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Γ. Ανωμερίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων:

α) διασώζονται βιομηχανικά κτίρια-μνημεία,

β) δημιουργείται πάρκο 180 στρ.,

γ) δεν χτίζεται κανένα νέο κτίριο και

δ) τον πρώτο λόγο θα έχει η Περιφέρεια με συμμετοχή του όμορου Δήμου Δραπετσώνας-Κερατσινίου.

Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, υπογράφοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, οδηγούν τον τόπο σ’ ένα σύγχρονο και ευέλπιδο μέλλον. Πολύ περισσότερο, γιατί στην ευρύτερη περιοχή το 2020 ο τόπος μας θα εορτάσει τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ενός γεγονότος που άλλαξε τη ρότα της παγκόσμιας ιστορίας και για το οποίο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του ΥΠΠΟ πρέπει να προετοιμασθούμε από τώρα».

Δήμος Πειραιά: Προσβολή στον πειραϊκό λαό

Μεγάλη προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς και στον πειραϊκό λαό χαρακτηρίζει ο Δήμος Πειραιά, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Ο.Λ.Π. Α.Ε. που θα έχει ως δήθεν αντικείμενο την «ανάπτυξη και λειτουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά». Ένα Μνημόνιο, που εκτός όλων των άλλων έχει αρκετά σημεία αμφιβόλου νομιμότητας, μια και είναι ξεκάθαρο ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία οι αστικές αναπλάσεις είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων και όχι εταιρειών, όπως και ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα “JESSICA” υλοποιείται και αυτό μόνο από τους Δήμους.
Στην παρέμβαση που έκανε ο Δήμος Πειραιά στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, επισημαίνει σε εννέα σημεία τις αντιρρήσεις του. Συγκεκριμένα:
1. Ο Πειραιάς είναι μία ολοκληρωμένη και ενιαία ενότητα. Το λιμάνι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πόλης.
2. Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε συμφωνία με εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο (ΟΛΠ Α.Ε.) για την υλοποίηση έργων αστικής ανάπλασης στην πόλη του Πειραιά, περιφρονώντας το Δήμο Πειραιά (και τους λοιπούς όμορους Δήμους), τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της πόλης μας που έχει εκπονηθεί από το Δήμο.
3. Τα έργα αστικής ανάπλασης αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων. Προς τι λοιπόν αυτή η συμφωνία; Εκεί δεν τους πέφτει λόγος;
4. Πολλά από τα έργα που προτείνει η ΟΛΠ Α.Ε. δεν είναι συμβατά με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Πειραιά, το οποίο έχει αποφασίσει και εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά συνέπεια δεν εκδίδεται οικοδομική άδεια για τα έργα αυτά, από την Πολεοδομία του Πειραιά.
5. Μεταξύ των άλλων η ΟΛΠ Α.Ε. έχει συμπεριλάβει στο μνημόνιο έργα σε κτίριο (ΣΙΛΟ) που έχει κριθεί ως κατεδαφιστέο. Με λίγα λόγια σκοπεύουν να πετάξουν δημόσιο χρήμα σε μελέτες και έργα για ένα κτίριο που πρέπει να γκρεμιστεί. Ποιος είναι άραγε ο σκοπός τους;
6. Με τους όρους του λεγόμενου «μνημονίου» οι δύο φορείς θεσπίζουν προνομιακή μεταχείριση της Περιφέρειας προς την ΟΛΠ Α.Ε. προκειμένου η τελευταία να αντλεί χρήματα από το ΕΣΠΑ και την κοινοτική πρωτοβουλία JESSICA. Τους θυμίζουμε ότι οι πόροι των κοινοτικών προγραμμάτων δεν είναι ιδιοκτησία τους και ο όρος αυτός αποτελεί σαφή παραβίαση των κοινοτικών κανόνων για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όσον αφορά την κοινοτική πρωτοβουλία JESSICA σκόπιμα αποκρύπτουν ότι το πρόγραμμα αυτό ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους και δεν έχει καμία δουλειά σε αυτό, τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και η ΟΛΠ Α.Ε.
7. Αναφέρουν στους όρους της συμφωνίας τους, ότι η προώθηση των έργων θα γίνεται με τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων. Μάλλον διαφεύγει της προσοχής τους, ότι μια τέτοια πράξη δεν είναι νόμιμη.
8. Ο Δήμος Πειραιά έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που το έχει κοινοποιήσει σε κάθε αρμόδιο φορέα (και στην Περιφέρεια Αττικής). Κατανοούμε τη σπουδή του ΟΛΠ Α.Ε. να παραμερίσει το Δήμο Πειραιά, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της εταιρείας του. Η στάση της Περιφέρειας όμως είναι ανεπίτρεπτη, διότι θεσμικά έχει υποχρέωση να υποστηρίζει και να προωθεί το πρόγραμμα του Δήμου, ως του μόνου και αποκλειστικά υπεύθυνου για το σχεδιασμό προγραμμάτων και έργων τοπικής ανάπτυξης.
9. Εν κατακλείδι θεωρούμε, ότι η συμφωνία της Περιφέρειας Αττικής και της ΟΛΠ Α.Ε. σκοπεύει να δεσμεύσει προκαταβολικά και εις βάρος των Δήμων, τους πόρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καταδικάζοντας τα έργα που σχεδιάζει ο Δήμος και πραγματικά έχει ανάγκη η πόλη. Με λίγα λόγια, η ΟΛΠ Α.Ε. και η Περιφέρεια Αττικής «ήλθαν στο σπίτι μας να μας φτιάξουν το νοικοκυριό μας και να κάνουν κουμάντο στην τσέπη μας».