« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Με νέα κριτήρια, τα επιδόματα ..... ανεργίας



Από τον ερχόμενο Ιανουάριο 2013, θα ισχύσουν τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011 με το νόμο 3986/2011 Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. 
Αυτό προβλέπεται σε εφαρμοστική εγκύκλιο του νόμου που εξέδωσε τη Παρασκευή η Διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.
Τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης «από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας», δεν πρέπει να ξεπερνούν συνολικά τα 450. Εάν από το 2009, ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα 450 ημερήσια επιδόματα, τότε, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 450 ημερήσιων επιδομάτων. Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα 400».
Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους εργαζομένους δηλαδή στον επισιτιστικό και τον τουριστικό κλάδο και θα γίνουν αισθητές από το Φθινόπωρο του 2013 αφού οι διατάξεις του νόμου τίθενται σε εφαρμογή από την έναρξη επιδότησης λόγω ανεργίας που ξεκινά με το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο τέλος της τουριστικής περιόδου και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να χαθεί μια ολόκληρη περίοδος επιδότησης, αφού οι περισσότεροι επιδοτούμενοι έχουν ήδη ξεπεράσει από το 2009, το πλαφόν των 450 ημερών επιδότησης για το 2013 και των 400 για το 2014.

Δεν πληρώνουμε, χωρίς ... ΑΠΟΔΕΙΞΗ !!



Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η προωθούμενη από το Υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση "δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη", που προβλέπει ότι οι καταναλωτές που δε θα λαμβάνουν την απόδειξη παροχής υπηρεσίας και εμπορεύματος, θα μπορούν να αποχωρούν από το κατάστημα χωρίς να πληρώνουν το λογαριασμό.
Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά στα εστιατόρια και εάν επιτύχει θα επεκταθεί σε γιατρούς, ταξιτζήδες και άλλους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών.