« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Προετοιμάζοντας την ........ Φορολογική μας Δήλωση


Ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες, η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στην καταμέτρηση και στο άθροισμα των ποσών των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν πέρυσι από εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και υπηρεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι, καθώς τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

1 Πώς θα υπολογιστεί το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με βάση το εισόδημά του;
Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, για ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.
Το ελάχιστο ύψος των ετήσιων δαπανών πρέπει να ανέρχεται σε 10% του ατομικού εισοδήματός του, το οποίο φορολογείται με τις γενικές διατάξεις αν αυτό είναι έως 12.000 ευρώ και αν είναι μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ στο 30% για το τμήμα αυτού πάνω από τις 12.000 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι η προσαύξηση του αφορολόγητου ποσού του υποχρέου λόγω των τέκνων που τον βαρύνουν δεν συνδέεται με προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.
Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.100.

2. Ποιες αποδείξεις δεν δέχεται η Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου;
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που δεν δέχεται η Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου περιλαμβάνονται οι εξής:
Τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά κρατικών λαχείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορές (μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία, τραμ, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα κτλ.), αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου, μοτοσικλέτας, σκάφους αναψυχής κτλ., δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό, αλλά και οι αποδείξεις που δηλώνονται ξεχωριστά στη φορολογική δήλωση και μειώνουν τον φόρο ή το εισόδημα, όπως είναι για παράδειγμα οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, δικηγορικές δαπάνες, καταβολή διατροφής κτλ.

3. Πώς θα υποβληθούν οι αποδείξεις στην Εφορία;
Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός τους ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υποχρέου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών.
Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ ως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος.

4.Τι θα συμβεί αν κάποιος έχει συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις;
Οταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.
Για ατομικό εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ οι απαιτούμενες δαπάνες είναι 12.000 ευρώ και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια.