« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Tο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema στον Πειραιά


Στην πόλη του Πειραιά διοργανώνεται φέτος το οικολογικό Φεστιβάλ κινηματογράφου με τίτλο Ecocinema. Ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, διεθνείς και εγχώριες παραγωγές αποτελούν τη βάση του προγράμματος του Φεστιβάλ που διοργανώνεται από 21 έως 27 Φεβρουαρίου, στους κινηματογράφους Aττικόν και Σινεάκ.
Ανάμεσα στα αφιερώματα που θα προβληθούν είναι και εκείνο του Διονύση Γρηγοράτου << Στον Αστερισμό του Πόρτο Λεόνε >> την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 21:00 στο ΣΙΝΕΑΚ.
Στο εξαίρετο αυτό ημι-δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται πλήρως η τοπική συνείδηση των κατοίκων του κορυφαίου λιμανιού της χώρας, από τη σύγχρονη επανίδρυσή του το 1835, έως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Ο Πειραιάς εμφανίζεται στα χρόνια της μεγάλης του ακμής -τέλη 19ου αιώνα- όταν θεωρούνταν το “Μάντσεστερ της Ανατολής” και είχε καταφέρει να εξελιχθεί σε μία πόλη πρότυπο στην οποία, παράλληλα με τη βιομηχανική ανάπτυξη, αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσίαζαν τόσο ο κοινωνικός όσο και ο πολιτιστικός σφυγμός της.
Ο Πειραιάς μνημονεύεται στα χρόνια υποδοχής των προσφυγικών μαζών, που επέδρασαν τόσο θετικά (ενισχύοντας το εργατικό και υπαλληλικό δυναμικό), όσο και αρνητικά (αλλοιώνοντας την κοινωνική ομοιογένεια της περιοχής).
Ο Πειραιάς απεικονίζεται να μαζεύει τα κομμάτια του μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους και να προσπαθεί να ανακάμψει, δίχως όμως την αίγλη της προπολεμικής του ισχύος και με την γειτονική Αθήνα να του στερεί πολύ περισσότερα απ’ όσα του προσφέρει.
Περισσότερες πληροφορίες http://www.ecocinema.gr/