« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

«Ποδαρικό» με απεργίες στα λιμάνια

Από το Portnet.gr
«Ποδαρικό» στην εθνική οικονομία για το 2008 κάνουν οι λιμενεργάτες και οι εργαζόμενοι γενικώς στα στρατηγικής σημασίας λιμάνια της χώρας με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην δεύτερη επιχείρηση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τα εμπορικά τμήματα των ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ενδιαφερόμενες εταιρίες και port operators . Κοινό στοιχείο του νέου εγχειρήματος με εκείνο της προηγούμενης φοράς όπου «ακυρώθηκε» κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων είναι ότι και αυτή τη φορά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η ίδια χωρίς επίσης να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις σε νομικά ζητήματα αλλά και στο ενδεχόμενο προσφυγών των «χαμένων» των διαγωνισμών κατά το μοντέλο που ήδη εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για ναυτιλιακή εταιρία διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.

Το ΙΚΑ εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ


Από το axiaplus.gr

Το ΙΚΑ υψώνεται εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών!
‘Οσο και αν φαίνεται απίστευτο είναι αληθινό. Και αυτό συμβαίνει γιατί η πρόταση για εθελούσια έξοδο των εργαζομένων στα λιμάνια θα πρέπει να έχει και πλασματικό χρόνο ασφάλισης όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως, σε μία περίοδο που το ασφαλιστικό και τα ελλείμματα των Ταμείων είναι στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης κυβέρνησης με συνδικαλιστικούς φορείς θα είναι …σόλικο να περάσει τέτοια ρύθμιση σε βάρος του ΙΚΑ. Από την άλλη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι-συνδικαλιστές θα έρθουν αντιμέτωποι τόσο με τα πιστεύω τους όσο και με την ΓΣΕΕ αφού μέσα στον γενικό ασφαλιστικό ορυμαγδό, καλούνται να δεχθούν μία πρόταση που θα επιβαρύνει το Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες το εφάπαξ για την εθελούσια έξοδο υπολογίζεται περίπου στα 200 χιλιάδες ευρώ.Οι αντιδράσεις Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας θα βρεθούν μπροστά σε ένα αραγές μέτωπο αντιδράσεων, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να αρχίζουν στο τέλος της εβδομάδας. Το πρώτο και το σημαντικότερο που καταλογίζουν στον υπουργό είναι ότι δεν έκανε διάλογο με τους εργαζόμενους. Στην πρώτη συνάντηση που είχε μαζί τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων. Εκείνο που εννοούσε, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Γ. Βουλγαράκης ήταν ότι δεν θα μάθαιναν οι εργαζόμενοι στα σχέδια της κυβέρνησης από τις εφημερίδες και όχι ότι θα έκανε διάλογο μαζί τους.
Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει από τα μέσα Δεκεμβρίου το πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους. Ειδικότερα, αποφάσισαν την Κυριακή 6 Ιανουαρίου να απέχουν από τις υπερωρίες. Την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου να κάνουν 24ωρη απεργία. Τρίτη 8 , Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Ιανουαρίου αποχή από τις υπερωρίες, στις 11 Ιανουαρίου Παρασκευή, 24ωρη απεργία και στις 12 και 13 Ιανουαρίου, αποχή από τις υπερωρίες και επανεξέταση της κατάστασης.Πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων θα συναντηθούν με τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς ενώ την Παρασκευή οι συνδικαλιστές θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ.