« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

« Κλείδωσαν » εργασιακά - ασφαλιστικό .....

«Κλείδωσε» το βασικό πλαίσιο αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό και αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, τα δύο καυτά θέματα κλείνουν μέσα στον μήνα. Από τον Σεπτέμβριο θα «τρέξουν» οι μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις.

Στα 65 έτη η βασική.

Οριστικά 40 χρόνια δουλειά, για σύνταξη στα 60 !!
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κυριότερα θέματα που έχουν κλειδώσει είναι τα ακόλουθα:

Η συνταξιοδότηση θα γίνεται με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών. Εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 65 έτη.
Σημειώνεται πως θα υπάρχουν και πλασματικά έτη (π.χ. στρατός, λοχεία), τα οποία ωστόσο δεν θα προσδιορίζονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή, καθώς για το θέμα αυτό θα υπάρξει νέα ρύθμιση στη συνέχεια (πιθανότατα εντός του καλοκαιριού).
Οι χήρες που ήδη παίρνουν σύνταξη δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις αλλαγές. Η τρόικα υποχωρεί από την αρχική της πρόταση για περικοπή των συντάξεων χηρείας σε όσες γυναίκες είναι κάτω των 65 ετών.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε αντιδράσει έντονα σε αυτή την πρόταση, με δεδομένο πως ανάλογη ρύθμιση δεν περιλαμβανόταν στο μνημόνιο
Η βασική σύνταξη θα δίνεται στα 65 έτη και θα καταβάλλεται μειωμένη σε περίπτωση πρόωρης εξόδου. Σύμφωνα με το υπουργείο, η βασική σύνταξη θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε όσους είναι ασφαλισμένοι και με εισοδηματικά κριτήρια στους ανασφάλιστους.
Ωστόσο μένει να διαπιστωθεί αν η τρόικα θα πει την ερχόμενη Τετάρτη και επίσημα το «ναι» σε αυτή την πρόταση.
Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με συντελεστή 1.2 κατά μέσο όρο. Αυτό εκτιμάται πως οδηγεί σε ποσοστό αναπλήρωσης κοντά στο 50% για 40 έτη ασφάλισης (στο ποσό αυτό θα προστίθεται και η βασική σύνταξη).

Χρονοδιάγραμμα

Σήμερα: Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ και στελέχη του υπουργείου μελετούν τα «οικονομικά» των Ταμείων.
Δευτέρα 14 Ιουνίου: Συνάντηση εργοδοτών και ΓΣΕΕ για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Θα συζητηθούν και εργασιακά θέματα.
Τετάρτη 16 Ιουνίου: Επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας. Λήγει η προθεσμία για την υποβολή στο υπουργείο των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά.
Δευτέρα 21 Ιουνίου: Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.
Τρίτη 22 Ιουνίου: Θα πάνε για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα δύο Προεδρικά Διατάγματα και η Υπουργική Απόφαση, που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις.

Απολύσεις με νέα ποσοστά

Μεικτό σύστημα υπολογισμού για τις αποζημιώσεις
Νέα ποσοστά απολύσεων και ένα... μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων αναμένεται να περιλαμβάνει το «πακέτο» για τις εργασιακές σχέσεις.
Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις σε έξι μηνιαίες δόσεις.