« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σύνταξη στα 67 αλλά και πρόωρη έξοδος από το Δημόσιο ??



Με ένα εκ πρώτης όψεως «παράξενο ζευγάρι» μέτρων προσπαθεί η κυβέρνηση να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ: την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 67 χρόνια, αλλά και την πρόωρη - κατά δύο χρόνια - συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους.
Το μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 66 ή - το πιθανότερο - τα 67 χρόνια είναι σχεδόν δεδομένο. Το υπουργείο Οικονομικών το έχει αξιολογήσει και το δημοσιονομικό του αποτέλεσμα είναι 1 δισ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014 για την κατά ένα χρόνο αύξηση του ορίου και 2 δισ. ευρώ για την κατά 2 χρόνια αύξηση. Μάλιστα, χθες έστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών τη δική τους αξιολόγηση και οι υπηρεσίες της τρόικας, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά η σύνταξη στα 67 έχει κλείσει.
Η πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι ένα σενάριο που εξετάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, υπό τις προϋποθέσεις ότι οι ίδιοι θα καταβάλουν τα δύο χρόνια ασφαλιστικών εισφορών που τους υπολείπονται και ότι θα πάρουν άμεσα τη σύνταξή τους, αλλά και ότι θα περιμένουν για το εφάπαξ μετά την πάροδο της διετίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι «καλό». Δηλαδή υπάρχει εξοικονόμηση, ενώ μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς απολύσεις. Μάλιστα, το μέτρο δεν είναι συγκρίσιμο ούτε με την εφεδρεία. «Στην πραγματικότητα είναι κίνητρο», υποστηρίζει η ίδια υψηλόβαθμη πηγή.
Το ερώτημα βεβαίως είναι αν θα το δεχθεί η τρόικα, η οποία είναι της άποψης - κυρίως το ΔΝΤ - ότι όταν κλείνουν φορείς πρέπει και να απολύεται το προσωπικό τους.
Σε κάθε περίπτωση, τα δύο μέτρα πρέπει να συνεκτιμηθούν, αφού αν αυξηθεί το όριο ηλικίας για όλους, δεν είναι σαφές ποια ηλικία θα «πιάσει» τους δημοσίους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.
Πάντως, όπως φαίνεται, η διαμόρφωση των μέτρων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε πολύ καλύτερο δρόμο» έπειτα από μία εβδομάδα παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα.
«Η αίσθησή μας είναι ότι όλα εξαρτώνται από την εξασφάλιση υψηλότερου ποσού από μισθούς και συντάξεις. Εφόσον αυτό εξασφαλιστεί, η τρόικα θα δεχθεί όλα τα άλλα μέτρα, για τα οποία σήμερα επιφυλάσσεται». Επομένως, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και η πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι κομβικής σημασίας για να κλείσει το πακέτο.