« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

«Φιλοξενούμενος» δηλώνει, ένας στους τρεις ...... φορολογούμενους


Είμαστε έθνος φιλόξενο και... φιλοξενούμενο, τουλάχιστον στα χαρτιά. 
Η επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι του «κοινωνικού μερίσματος» έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα: Τουλάχιστον ο ένας στους τρεις δηλώνει «φιλοξενούμενος». Σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, περίπου 1,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι, συμπλήρωσαν τον κωδικό της φιλοξενίας, αναγράφοντας και τον ΑΦΜ του προσώπου –φυσικού ή νομικού– που τους φιλοξενεί. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι πεπεισμένα ότι η εκτεταμένη φιλοξενία υποκρύπτει περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Ετσι, προαναγγέλλονται έλεγχοι, οι οποίοι θα στηριχθούν στα στατιστικά ευρήματα προκειμένου να φέρουν στο φως περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων κυρίως από ενοίκια ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του «μερίσματος».


Προφανώς, η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και φανερώνει τις συνέπειες της κρίσης: χιλιάδες άνεργοι ηλικίας ακόμη και άνω των 30-40 ετών εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους αδυνατώντας να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι. Χιλιάδες ηλικιωμένοι ζουν με συγγενικά τους πρόσωπα προκειμένου να απολαμβάνουν τη φροντίδα τους. Χιλιάδες φοιτητές φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενικών προσώπων στην επαρχία αντί να ενοικιάζουν δικό τους διαμέρισμα.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Taxis, φέρνουν στο φως και άλλες περιπτώσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται με βάση την κοινή λογική και γι’ αυτό θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα δύο φυσικά πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που εμφανίζονται να φιλοξενούν από... 60 άτομα ο καθένας ή ο αλλοδαπός ονόματι Χουσεΐν στο ακίνητο του οποίου διαμένουν 50 άτομα. Περίπου 55 φορολογούμενοι –όλοι φυσικά πρόσωπα- εμφανίζονται να φιλοξενούν από 10 άτομα ο καθένας.

Ποιος είναι -φορολογικά- ο λόγος για τον οποίο θέλει κάποιος να εμφανίζεται ως φιλοξενούμενος;

Πρώτον η αποφυγή των τεκμηρίων διαβίωσης. Οποιος συμπληρώνει τον κωδικό 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1, δεν βαρύνεται με το τεκμήριο της κύριας κατοικίας.

Δεύτερον, η αποφυγή φόρου από εισοδήματα ενοικίων. Με τη δήλωση, δηλώνεται το γεγονός της φιλοξενίας, ο ΑΦΜ του ατόμου που φιλοξενεί, η επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο γίνεται η φιλοξενία και οι μήνες της φιλοξενίας. Δεν υπάρχει όμως η διεύθυνση. Αρα, ένας ενοικιαστής που θα εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος του ιδιοκτήτη, θα τον απαλλάξει και από τον φόρο εισοδήματος από ακίνητα (υπολογίζεται πλέον με συντελεστή 11% ή 33%) και από την προκαταβολή φόρου (55% επί του φόρου εισοδήματος).

Τρίτον, η αποφυγή φόρου εισοδήματος. Πίσω από τους αριθμούς μπορεί να κρύβονται και παράνομοι οίκοι ευγηρίας, οι οποίοι εμφανίζουν τους πελάτες ηλικιωμένους ως φιλοξενούμενους.