« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Έρχεται το Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο !!


Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο με το ηλεκτρονικό κατασχετήριο που θα στέλνει στις τράπεζες θα μπορεί να κάνει από τον επόμενο μήνα το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα με κατασχέσεις καταθέσεων απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες που χρωστούν στο δημόσιο ακόμη κι αν προχωρήσουν στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών . 

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα στέλνει ηλεκτρονικά την εντολή κατάσχεσης στις τράπεζες . 
Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών και όπως διευκρινίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο. 
Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θεσπίστηκε ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις κατασχέσεις αφού σήμερα για ολοκληρωθεί μία κατάσχεση κάνει ακόμη και 3 μήνες. 
Με το νέο σύστημα, οι κατασχέσεις θα γίνονται για οφειλές πάνω από 300 ευρώ , αλλά χωρίς να καταργείται το ακατάσχετο των 1000 ευρώ για μισθούς συντάξεις και επιδόματα. 
Η εφορία θα έχει πρόσβαση στο μητρώο όλων των καταθετών και θα πληροφορείται άμεσα τα τραπεζικά υπόλοιπα που διαθέτει ο οφειλέτης του Δημοσίου. 
Θα εκδίδει στη συνέχεια το κατασχετήριο σε ηλεκτρονική μορφή ενώ οι τράπεζες θα δεσμεύουν στη συνέχεια το τραπεζικό υπόλοιπο του λογαριασμού και θα τα αποδίδουν στον λογαριασμό του Δημοσίου. Έτσι υπολογίζεται ότι ο χρόνος από την έκδοση του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου μέχρι την κατάσχεση του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού δεν θα ξεπερνά τις δέκα εργάσιμες ημέρες.