« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ανοίγει το TAXISnet για τις e-δηλώσεις ....


Στις 20 Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης από όλα τα φυσικά πρόσωπα (ανεξαρτήτως ΑΦΜ) έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου, αν και είναι πιθανό να δοθεί παράταση. 

Πάντως, από τις 20 Μαΐου περισσότεροι από 5.500.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν, υποχρεωτικά μέσω του TAXISnet, τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Οσοι μάλιστα έχουν ήδη κωδικούς εισόδου στο σύστημα δεν θα χρειαστεί να προμηθευτούν καινούργιους.

Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται, υποχρεωτικά, να δηλώσουν τους τόκους των καταθέσεων αλλά και όλα τα εισοδήματά τους, απ' όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τους τα ακίνητα, ώστε να μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ και όχι από το Ε9 τους φόρους ακινήτων.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους (στον Πίνακα 9).

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου και θα υπολογιστεί και για αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.