« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Η Ηετιώνεια Πύλη, στο Λιμάνι του Πειραιά!!


Η πύλη, που κάποτε δέσποζε στον σημερινό κεντρικό λιμένα του Πειραιά, έχοντας πάρει το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Ηετίωνα, μετατρέπεται σταδιακά σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, όπως αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο. 
Την οριστική μελέτη αποκατάστασης του ορθογώνιου ανατολικού πύργου της Ηετιώνειας Πύλης, που οικοδομήθηκε σε τέσσερις φάσεις από το 482 έως τα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα για την περιφρούρηση του λιμανιού, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Προβλέπεται αφενός η δομική αποκατάσταση του ερειπωμένου οχυρωματικού μνημείου, αλλά και η ανάκτηση της αρχικής γεωμετρίας του, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης δέκα σωζόμενων αρχαίων λίθων. 
Η πρόσβαση στο μνημείο θα γίνεται μέσω μιας μεταλλικής πεζογέφυρας, που θα περνάει πάνω από την τάφρο, όπως πιθανότατα συνέβαινε και κατά την αρχαιότητα.
Το συνολικό έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της πύλης, συνολικής έκτασης 2,5 στρεμμάτων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ενώ η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί μέσω του ΕΣΠΑ. 
Πρόκειται για ένα τμήμα του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», που προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον χώρο του παλιού σιλό, του Θεματικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το αρχαίο λιμάνι του Πειραιά στον λόφο Καστράκι Δραπετσώνας και του Μουσείου Μετανάστευσης στην πρώην πέτρινη αποθήκη.
Η πολύπαθη Ηετιώνεια Πύλη και οι οχυρωματικοί πύργοι της υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τον καταστροφικό βομβαρδισμό του Πειραιά το 1944. 
Δύο δεκαετίες νωρίτερα, είχαν πληγεί από την κατασκευή σιδηροδρόμου για την εξυπηρέτηση του σιλό, αλλά και από την εγκατάσταση προσφυγικού καταυλισμού στην περιοχή το 1922.