« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Νεο ΣΟΚ, για τους εργαζόμενους και την κοινωνία !!



Aλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Μέτρα σοκ που οδηγούν σε δραστικές περικοπών των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μέσω της καθιέρωσης πλαφόν στις αποδοχές 4000 ευρώ το μήνα και την οριζόντια μείωση των αποδοχών από 1800 ως 4000 ευρώ το μήνα σε ποσοστό 10% προβλέπει το νεο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» περιλαμβάνει διατάξεις που εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες:
· Μέτρα για την εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2011 και τα οποία περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, όπως αναπροσαρμογές συντελεστών ΦΠΑ και μισθολογική πολιτική ΔΕΚΟ και φορολογικές ρυθμίσεις για να υποστηριχθούν τομείς της οικονομίας στους οποίους εμφανίζεται ιδιαίτερα μεγάλη πτώση με αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα και στα δημόσια έσοδα.
· Ρυθμίσεις διοικητικού χαρακτήρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε τομείς του δημοσίου τομέα που σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και ρυθμίσεις για την πολιτική προσλήψεων του δημοσίου τομέα.
· Ρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και του πλαισίου διαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων.

Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει επίσης την εισοδηματική πολιτική για τις ΔΕΚΟ από την 1η Ιανουαρίου 2011 ως εξής:
· Θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα (μικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Εξαιρούνται Πρόεδροι, Διοικητές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι (για τους οποίους ισχύει το πλαφόν που είχε οριστεί με τον νόμο 3833/2010). Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά.
· Μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα (μικτά). Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας. Η ρύθμιση αυτή αφορά προοδευτικά (ξεκινώντας από οριακές μειώσεις στις αποδοχές και φτάνοντας στη μέγιστη μείωση του 10%) σε περίπου 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Μόνο 11% των υπαλλήλων ΔΕΚΟ έχουν μηνιαίες μικτές αποδοχές κάτω από 1800 ευρώ.
· Σε επίπεδο φορέα, θέσπιση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακής εργασίας, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών, καθώς και εργασίας τις εξαιρέσιμες μέρες. Η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει τους υπαλλήλους ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα κατανείμει τις αμοιβές.
· Μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου 25%.