« Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - Για την πόλη που θέλουμε. Για την πόλη που μας αξίζει !! Όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά !! »

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ, απο το νεο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ !!


Χωρίς τις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη Τρίτη.
Συνοπτικά, προβλέπονται μικρότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σύνταξη στα 65 για όλους, ακόμη και για τις μητέρες με ανήλικο παιδί. Στο 60ό έτος θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 χρόνια εργασίας ή εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ στην 40ετία θα συνυπολογίζονται μέχρι και επτά έτη πλασματικής ασφάλισης. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Αναλυτικά τι προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό :

•Ως νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται το 65ο ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Καταργείται, δηλαδή, η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ, όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος. Για τις διατάξεις αυτές που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των χρόνων ασφάλισης δημιουργείται ως αντισταθμιστικό μέτρο η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι τα επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κλπ).

•Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ (σημερινές τιμές), η οποία είναι το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το Δημόσιο. Ως προς τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται τελικά ποσοστό αναπλήρωσης 64%, ενώ σ'Α αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα αυτό οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων στις συντάξιμες αποδοχές έως 1500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά για το σύνολο του συστήματος υπολογίζονται στο 7%.

•Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα ισχύει ως προνοιακή επιδότηση η αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.

•Σχετικά με τα όσα μέχρι έχουν δημοσιευτεί για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμάνης διευκρίνισαν ότι: Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του και όχι κατ'Α ανάγκη στα 65. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα έχει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.

•Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.

•Το Νομοσχέδιο θεσμοθετεί το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη. Ορίζει επίσης την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.

•Θεσπίζεται ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των Ταμείων μέσω των τραπεζών. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα, αλλά και τους ασφαλισμένους.
 
ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ