Δραματική μείωση αποδοχών και εισοδηματικές απώλειες που φθάνουν έως και 40% φέρνει στους δημόσιους υπάλληλους το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου.
Παράλληλα η εργασιακή εφεδρεία περιμένει περίπου 20.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με τον αριθμό και το ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα θα διαπιστώσουν μείωση των αποδοχών τους που θα ξεκινούν από 150 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και τα 1.000 ευρώ το μήνα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες ότι με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ο βασικός κανόνας του νέου μισθολογίου «ίσες αποδοχές για υπαλλήλους με την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια τυπικά προσόντα» ισχύει άμεσα.
Λυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή θα γίνει από τον επόμενο μήνα και όχι σε βάθος τριετίας που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.
Το νέο ενιαίο μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση καταργεί τα δεκάδες ειδικά και κλαδικά επιδόματα.
Υπάλληλοι με ίδια έτη υπηρεσίας, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του κλάδου στον οποίο υπάγονται, θα έχουν τις ίδιες αποδοχές.
Την άλλη εβδομάδα η εφεδρεία για 20.000 υπαλλήλους.
Έρχεται το πρώτο κύμα εφεδρείας για 20.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μπορεί μετά την παρέλευση ενός έτους να απολυθούν .
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει άμεσα το νέο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας με τις πρώτες ανακοινώσεις να γίνονται την ερχόμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή θα γίνει από τους 11 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται (ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ) όπου απασχολούνται 7.000 υπάλληλοι και τις 160 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ όπου εργάζονται 35.000 άτομα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας του 10% των υπαλλήλων οι οποίοι επανδρώνουν τους παραπάνω οργανισμούς.
Για την ένταξη σε αυτές βασικό κριτήριο θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου αν δηλαδή είναι κοντά στη σύνταξη και επομένως μπορεί να τεθεί σε εφεδρεία και να αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο.
Το επόμενο κριτήριο θα είναι τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου με τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν σε εργασιακής εφεδρεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι μπουν σε εφεδρεία δεν σημαίνει ότι θα τεθούν εκτός Δημοσίου μετά του πέρας του 12μήνου κατά την διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού.